ΦΑΤΟΥΡΑΔΕΣ
 
 

Φατουράδες στα Κύθηρα ονομάζονται τα ποτά που προέρχονταν από την επεξεργασία του αγνού τσίπουρου. Η ονομασία «φατουράδα» είναι βέβαια ιταλογενής (πέντε αιώνες ήταν το νησί υποδουλωμένο στους Ενετούς) και σημαίνει «φτιαχτή», δηλ. τσιπούρα (ρακή, τσικουδιά) επεξεργασμένη, που της έχουμε βάλει κάποια υλικά μέσα. Τις παρασκευάζανε σχεδόν πάντοτε στα πλούσια σπίτια του νησιού και συνήθως προσφέρονταν μ’ ένα σπιτικό γλυκό όπως το ξανθό αμυγδαλωτό, το παστιτσέτο ή το ροζέ.  

Η επικρατέστερη μορφή είναι αυτή με τα κανελογαρύφαλα, ενώ υπάρχουν κι εκείνες που έχουν άρωμα και γεύση φυσικών φρούτων (μανταρίνι, πορτοκάλι, βερύκοκο) μετά από χρονοβόρα επεξεργασία με τις φλούδες ή τα κουκούτσια τους («λιαστές φατουράδες»).

 
 

Η αυθεντική φατουράδα χρειάζεται μακροχρόνιες διαδικασίες ωρίμασης και  αυστηρή τήρηση κανόνων αποθήκευσης έτσι ώστε να προσφέρει τα ιδιαίτερα αρώματα που αναβλύζει. Η επιχείρησή μας  ακολουθεί όλα τα παραπάνω, μια και είναι η πρώτη που ανέδειξε το εκπληκτικό αυτό ποτό.

Η φατουράδα, όπως όλα τα αλκοολούχα ποτά, χάνει σιγά σιγά το οινόπνευμά της αν δεν είναι πολύ καλά σφραγισμένη. Αποφεύγετε να εκθέτετε το μπουκάλι στον ήλιο.

Προτείνουμε να την πιείτε ζεστή το χειμώνα και με τριμμένο πάγο το καλοκαίρι!

 

 
   

 

 

  - Κανελογαρυφαλάτη (κλασσική)

  - Ρόδι

  - Μανταρίνι

  - Πορτοκάλι

  - Περγαμόντο

  - Δαμάσκηνο

  - Βερύκοκο

  - Λεμόνι

  - Λιμοντσέλο