Δαντελωτά Ξεροτήγανα Κυθήρων  
 

Η ονομασία “ξεροτήγανο” είναι πολύ γνωστή στην Κρήτη και σε πολλά νησιά του Αιγαίου. Το γλυκό αυτό, μαζί με τις δίπλες που είναι διαδεδομένες σε όλη σχεδόν την Ελλάδα, είναι ένα από τα αρχαιότερα στον τόπο μας. Το σιρόπι σε άλλα μέρη είναι από ζάχαρη, σε άλλα από ζάχαρη και μέλι, στα Κύθηρα είναι μόνο θυμαρίσιο μέλι, ενώ αλλού χρησιμοποιείται το πετιμέζι.

 
   

Η μεγάλη διαφορά των κυθηραϊκών ξεροτήγανων από τα κρητικά είναι στο σχήμα και στη σύνθεση: το κυθηραϊκό έχει ένα εξαιρετικά λεπτεπίλεπτο δαντελωτό σχήμα που θυμίζει νούφαρο και συνήθως στη σύνθεσή του έχει και αβγό (όπως οι δίπλες).

Τηγανίζεται πάντα σε ελαιόλαδο υψηλής θερμοκρασίας για πολύ λίγη ώρα. Το θυμαρίσιο μέλι που τοποθετείται στις κοιλότητες που έντεχνα σχηματίζονται κατά τη κατασκευή του κυθηραϊκού ξεροτήγανου χαρίζει πραγματικά μια ξεχωριστή γευστική απόλαυση! Συνήθως πασπαλίζεται με σουσάμι και κανέλα.

Στα Κύθηρα προσφέρεται πάντα στους γάμους και στα βαφτίσια.

 
 

Συνταγή γιά Δαντελωτά Ξεροτήγανα Κυθήρων

Τεμάχιο
Τιμή σε €
Αγορά
2,80€
 
   
   
   
 

Σύνθεση: αλεύρι άσπρο, αβγό, θυμαρίσιο μέλι, ελαιόλαδο, σουσάμι, κανέλα, μαγειρική σόδα.

Στις περιόδους νηστειών γίνονται χωρίς αβγό. 

 
 

 

ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΑ ΓΛΥΚΑ

 

  - Παραδοσιακά

  - Ψυγείου

  - Κουταλιού

  - Μαρμελάδες

  - Γλυκοπαξίμαδα

  - Μάντολες

  - Σύκα